31 Mayıs 2021

Kediler niçin yıkanmaz 5 sebebi

 

1- Kedilerin dillerinde kendilerini kusursuz şekilde temizlemelerini sağlayan papillalar bulunur


Kedi dili hakkında 4 şaşırtıcı gerçek yazımızda da uzun uzun anlattığımız gibi kedilerin dilinde papilla ismi verilen ters kancalar ya da dikenler olarak tanımlayabileceğimiz yapılar vardır ve kediler papillalar sayesinde kendilerini mükemmel biçimde temizlerler. Papillalar sayesinde sadece kendilerini temizlemekle kalmazlar aynı zamanda tüylerini tararlar, üzerlerindeki pire gibi parazitleri yakalayabilirler. Papillalar inanılmaz işlevseldir ve kediler papillaları ile kendilerini en az yıkanmış kadar iyi temizleyebilirler.

2- Kediler sudan hoşlanmazlar

Çoğu kedi sudan hoşlanmaz, bunun istisnası Van kedileridir. Van kedisi hakkında bilmedikleriniz yazımızda da anlattığımız gibi bu muhteşem kediler kendi istekleri ile suya giren nadir kedi ırklarından biridir, Van kedisi dışındaki kedilerin çoğu sudan, ıslanmaktan hiç hoşlanmazlar dolayısıyla yıkanmak kediler için gerçek bir işkencedir. Bu arada tüm Van kedileri suyu sever diye bir kural da yoktur, bunu da eklemeden geçmeyelim.

3- Yıkanmak kediler için travmatik bir deneyimdir

Kendinizi kedinizin yerine koyun ve hiç ihtiyacınız olmadığı halde ve sudan nefret etmenize karşın zorla yıkandığınızı düşünün, bu hoşunuza gider miydi? Tabi ki hayır! Sudan hoşlanmayan kediler için yaka paça tutulup zorla yıkanmak son derece travmatik bir deneyimdir. Kedinizi zorla yıkamanız size olan güvenini zedeleyebilir, hatta aranızdaki ilişki bir daha asla eskisi gibi olmayabilir.

4- Kedilerin tüylerini kurutmak çok zordur

Kedi neden yıkanmaz sorusunun cevaplarından biri de kedilerin tüylerini kurutmanın çok zor oluşudur. Tüyleri köpeklere kıyasla çok daha sık ve ince olan kedileri kurutmak bu nedenle çok zordur. Ne kadar kurutulursa kurutulsun tüylerinin dibi ıslak kalır. Bir kediyi tam anlamı ile kurutabilmek için cildini çok ısıtmak gerekir ki bunun için kullanacağınız saç kurutma makinesi de kedinin hem korkmasına neden olacaktır hem de cildinin aşırı ısınması canını acıtacaktır. Az kurutayım derseniz bu sefer de ıslak kalan tüyleri nedeni ile hasta olma riski ortaya çıkacaktır.

5- Yıkanmak cilt hastalıklarına zemin hazırlar

Kedilerin tüylerinin altında ve derilerinin üzerinde koruyucu bir yağ tabakası vardır, yıkanan kedinin bu tabakası zarar görür ve bu da beraberinde cilt hastalıklarına yakalanma riskinin yükselmesini getirir. Koruyucu tabakası zarar gören kedilerde tahriş, egzama ve benzer cilt sorunları ile karşılaşılma riski oldukça yüksektir. Ayrıca sanılanın aksine yıkanan kediler güzel kokmaz, özellikle de sık yıkamak kedilerin kokmasına yol açabilir ve bunun sebebi de yine söz konusu tabakanın zarar görmesidir. Tüm bu bilgiler ışığında kedinizi yıkamadan önce bir kez daha düşüneceğinizi ve çok gerekli olduğu durumlar dışında kendini kusursuz olarak temizleyebilen bu güzel canlıları yıkamayacağınızı umuyoruz. Lütfen kedileri yıkamayın, çünkü kediler kendilerini mükemmel şekilde temizleyebiliyorlar ve yıkanmaya hiç ama hiç ihtiyaçları yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1=ipegin erkeğe haram olması 2=altının erkeğe haram olması 3=zina yapanın taşlanaraköldürülmesi 4=erkek ve kadinin sunnet edilmesi 5=kabir a...