26 Mayıs 2021

Çıraklıktan ustalığa Mimar Sinan

 RESİMLERE TIKLAYARAK BÜYÜTEBİLİRSİNİZ


9 MADDE İLE MİMAR SİNAN’IN ÇIRAKLIKTAN USTALIĞA GEÇİŞ HİKÂYESİ

Çıraklık dönemi


Çıraklık dönemi Şehzadebaşı Camii şehzade türbesi

Devamı altta


Sadece bu toprakların değil tüm dünyanın gördüğü gelmiş geçmiş en büyük mimar ve inşaat mühendislerinden biri olan Mimar Sinan, üç farklı Osmanlı padişahının döneminde baş mimarlık yapmıştır. Dâhiyane mimari çözümleri ve çağının çok ötesinde inşaat teknikleriyle tüm dünyayı hayran bırakan Mimar Sinan’ın eserlerini görmek için birçok turist ülkemize akın eder. Mimar Sinan hayatı boyunca sayısız eser vermiştir; genelde cami, köprü, kervansaray gibi yapılar inşa eden ustanın 350’nin üzerinde eseri olduğu düşünülmektedir. Mimar Sinan’ın çıraklık eseri Şehzadebaşı Camii’nden, ustalık eseri Selimiye Camii’ne uzanan yolculuğunu 9 madde ile sunuyoruz.


İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Şehzadebaşı Camii, Mimar Sinan’ın çıraklık dönemi eseridir. Bu camii Şehzade Camii ve Şehzade Mehmet Camii olarak da bilinir.

Kubbelerin Estetiği

19 metre yüksekliğinde bir büyük kubbe ve 4 yarım kubbeden oluşur. Şadırvan avlusunda ise 12 kubbe ve 16 sütun bulunur. Tüm bu mimari öğeler bir ahenk içindedir.

Şehzade’nin Türbesi

Bu camii Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan’ın 22 yaşında ölen oğlu Saruhan Sancak Beyi Mehmet Şehzade için yapılmıştır ve şehzadenin bedeni burada yatar, türbenin içinde rengârenk çiniler bulunur.



Şehzadebaşı Camii detay


Çıraklık dönemi Şehzadebaşı Camii

**********************************

KALFALIK

Süleymaniye Camii, İstanbul Eminönü’ndeki Süleymaniye Külliyesi’nin içinde bulunur. Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eseri olan Süleymaniye Camii’ne medreseler, kütüphane, hamam, imaret eşlik eder.

Yıllara Meydan Okuyan Mimari

1557 yılından beri inşa edildiği yerde sapasağlam duran Süleymaniye Camii, İstanbul’un geçirdiği hiçbir depremden etkilenmemiştir. Caminin 53 metre yüksekliğindeki kubbesinde 32 adet pencere yer alır. Cami avlusunun dört bir yanında ise birer minare bulunur.

Akıllara Durgunluk Veren Mimari Teknikler

Süleymaniye Camii’nin içinde günümüz mimarlarının dahi hayran kaldığı bazı teknikler kullanılmıştır. Camiinin içinde bulunan yağ lambalarının isleri, Mimar Sinan’ın yapı içinde oluşturduğu hava akımı sayesinde tek bir noktada toplanır.



Kalfalık dönemi Süleymaniye Camii




Kalfalık dönemi Süleymaniye Camii detay




Kalfalık dönemi Süleymaniye Camii içeriden detay


*************************************************

USTALIK

Edirne’de bulunan Selimiye Camii, Mimar Sinan’ın ustalık eseridir. Yapımı 7 yıl süren cami, Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden biri olduğu gibi Osmanlı Mimarisinin de en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir.

Tek Bir Kubbe

Diğer Mimar Sinan eserlerinde kubbe yarım kubbelerin üzerine oturtulmuşken, Selimiye’de tek bir kubbe 8 sütunlu bir kasnak üzerine yerleştirilmiştir. Avlunun dört bir yanında üçer şerefesi bulunan 4 minare bulunur.

İç Süslemelerin Zenginliği

Caminin içi süslemeleri de dış kaidesi kadar etkileyicidir. Caminin içinde İznik çinileri kullanılmıştır aynı zamanda hat ve mermer işçiliklerinin ustalığı da ziyaretçileri hayran bırakır. Kubbenin tam altında ise 12 sütunun üzerinde yer alan 2 metre yüksekliğindeki hünkâr mahfili bulunur.


çıraklıktan ustalığa Ustalık dönemi Selimiye Camii kubbe tek kubbe



çıraklıktan ustalığa Ustalık dönemi Selimiye Camii içeriden detay



çıraklıktan ustalığa Ustalık dönemi Selimiye Camii 




3 yorum:

  1. Mimar Sinan, one of the greatest architects and civil engineers ever seen not only in these lands but also in the whole world, was the chief architect during the period of three different Ottoman sultans. Many tourists flock to our country to see the works of Mimar Sinan, who fascinated the whole world with his ingenious architectural solutions and construction techniques far beyond his age. Mimar Sinan produced countless works throughout his life; It is thought that the master, who generally built structures such as mosques, bridges and caravanserais, has over 350 works. We present Mimar Sinan's journey from the apprenticeship of Şehzadebaşı Mosque to the masterpiece Selimiye Mosque with 9 items.


    Şehzadebaşı Mosque, located in the Fatih district of Istanbul, is the work of Mimar Sinan during his apprenticeship. This mosque is also known as Şehzade Mosque and Şehzade Mehmet Mosque.

    Aesthetics of Domes

    It consists of a 19 meter high dome and 4 semi-domes. There are 12 domes and 16 columns in the fountain courtyard. All these architectural elements are in harmony.

    The Tomb of the Prince

    This mosque was built for Suleiman the Magnificent and Hürrem Sultan's son, Saruhan Governor Mehmet Şehzade, who died at the age of 22, and the body of the prince lies here, there are colorful tiles in the tomb.

    YanıtlaSil
  2. KALFALIK

    The Süleymaniye Mosque is located inside the Süleymaniye Complex in Eminönü, Istanbul. The Süleymaniye Mosque, which is the work of Mimar Sinan's journeyman period, is accompanied by madrasahs, library, Turkish bath and imaret.

    Architecture Defying Years

    Suleymaniye Mosque, which has been standing intact in the place where it was built since 1557, has not been affected by any earthquake that Istanbul has gone through. There are 32 windows on the 53-meter-high dome of the mosque. There are minarets on all four sides of the mosque courtyard.

    Mind-blowing Architectural Techniques

    Some techniques were used inside the Suleymaniye Mosque, which even today's architects admire. The smears of the oil lamps in the mosque are collected in a single point thanks to the air flow that Mimar Sinan created in the building.

    YanıtlaSil
  3. MASTERY

    Selimiye Mosque in Edirne is the masterpiece of Mimar Sinan. The mosque, which took 7 years to build, is regarded as one of the most important works of Mimar Sinan as well as one of the most important examples of Ottoman Architecture.

    One Dome

    In other works of Mimar Sinan, the dome was placed on semi-domes, while in Selimiye a single dome was placed on a pulley with 8 columns. There are 4 minarets with three balconies on all four sides of the courtyard.

    The Richness of Interior Ornaments

    The interior decorations of the mosque are as impressive as its outer base. Iznik tiles were used in the mosque, and the mastery of calligraphy and marble craftsmanship also fascinates visitors. Right under the dome, there is the 2 meter high sultan's mahfili located on 12 columns.

    YanıtlaSil

1=ipegin erkeğe haram olması 2=altının erkeğe haram olması 3=zina yapanın taşlanaraköldürülmesi 4=erkek ve kadinin sunnet edilmesi 5=kabir a...