02 Eylül 2013

Hafıza ve omega-3












hafıza kaybı

Hafızamız zamanla yavaşlayabilir. İlerleyen yaşlar ile hafıza da sorun yaşamamak için uzmanlar önlem almamızın gerekli olduğunu söylüyor. Beyni çalıştıracak çeşitli aktiviteler ve omega-3 takviyesi hafıza sorunlarını çözmek için gereklidir. Çünkü, omega-3 hafıza ve beyin için çok gereklidir.  



hafıza1

Bol balık tüketen biriyseniz balığın içinde bulunan DHA isimli kimyasal bir asit beyniniz için çok etkilidir. İlerleyen yaşlar ile birlikte DHA sayesinde beyin fonksiyonları hızla gelişir ve yeni sinir hücreleri oluşmaya başlar. Yaşlılar, çocuklar ve hamileler bu nedenle omega-3 almalıdır.

hafıza2

Yapılan araştırmalarda 6 ay boyunca DHA verilen 18-45 yaş arası denekler, hafızalarında gelişme kaydettiler. Fakat, kadın ve erkekte farklı etkiler kaydedildi. Buna göre, kadınlarda resim ya da kelime hafızası sayıları arttı, erkeklerde hafıza %25 hızlandı. Bu araştırmalar sonucu, DHA’nın hafıza üzerinde ki etkisi tüm yaş grupları için kanıtlanmış oldu.

hafıza3

DHA, genellikle yağlı balıklarda olan bir kimyasal asittir. Somon, ton ve kedi balığı örnek olarak verilebilir. Bu nedenle uzmanlar haftada 1-2 kez yağlı balık yenilmesinin gerekliliğini söylüyor. Eğer, balık yiyemiyorsanız omega-3 takviyesi alınmalıdır. Günde 1.1- 2miligram kadar omega-3 alınması yeterlidir.

hafıza4

Hemen aklınıza balık yemenin beyni geliştirdiği ve daha zeki olmamızı sağladığı söylemi gelir. Oysa balık, Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçmek yani hafıza sorunlarında çok etkili bir besin maddesidir. Uzmanlar, balık yemeyen kişilerin ilerleyen yaşla birlikte bunama, Alzheimer’a yakalanma riskinin diğerlerine oranla %25 daha fazla olduğunu söylüyor. Bu nedenle yeni bir beslenme programına geçmek gereklidir.


Daha iyi ve güçlü bir hafıza için 10 şart

İnternet sitesi Yahoo, Sarah Jio’nun değişik uzmanlardan derlediği “Daha iyi hafızaya sahip olmanın 10 kuralı” başlıklı araştırmasının sonuçlarını yayınladı.

Beyin kaslarını harekete geçirerek, daha güçlü hafızaya sahip olabilmenin mümkün olduğunu ortaya koyan araştırmanın sonuçları şöyle:

Bir şeyi öğrenmek için el hareketleri kullanmak beynin anımsama yapmasında kolaylık sağlıyor.
Televizyon izlemek, kitap okumak ve müzik dinlemek gibi aktivitelerle beyni meşgul etmeden kesintisiz en azından 6 saat uyuma hafızayı onarıyor.
Sakinleşmek ve stresten uzak durmak beyne ciddi anlamda yardımcı oluyor.
Egzersiz, tüm vücuda özellikle beyindeki hafıza bölümlerine ulaşarak kan akımını hızlandırıyor.
Brüksel lahanası, brokoli, kabak, yapraklı yeşillikler, kiraz, kırmızı elma, patlıcan ve üzüm gibi parlak renkteki sebze ve meyve yemek hafızayı kuvvetlendiriyor.
Okumak ve okunan kitabı tartışmak hafızayı güçlendiriyor. Beyindeki düşünmeden sorumlu bölgeyi güçlendirmek için okunan şeyin tercüme edilmesi de etkili oluyor.
Koku, hatırlamaya yardımcı oluyor. En kuvvetli ve ekonomik koku ise biberiye. Konsantrasyon ve dikkat sorunu çeken kişilere biberiye içerikli parfüm öneriliyor.
Tek bir şeyle ilgilenmek. Örneğin, kitap okurken televizyonun açık olmaması, yemek yaparken telefonla konuşmamak gibi…
Şarkı ezberlemek.
Sürekli yeni şeyler öğrenmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1=ipegin erkeğe haram olması 2=altının erkeğe haram olması 3=zina yapanın taşlanaraköldürülmesi 4=erkek ve kadinin sunnet edilmesi 5=kabir a...